dinsdag 22 september 2015

Mabon 2015, Peuteren aan jezelf?


Mabon ofwel de herfstequinox valt elk jaar op een andere dag. Het is de datum waarop dag en nacht even lang zijn. Veel pagans vieren dit jaarfeest op de vaste datum van 21 september maar andere data komen ook voor als dat praktischer is bijvoorbeeld omdat het midden in de week valt. Op het internet en in boeken kom ik heel veel verschillende rituelen tegen en veel van die rituelen vallen dan voor mij onder het kopje  'Peuteren aan jezelf'. 'Bedenk wat je los wil laten, bedenk wat goed ging en bedenk wat je moet verbeteren'.  Om eerlijk te zijn, ik krijg er een beetje jeuk van. Voor mij is Mabon het moment om de oogst te vieren, om dankbaar te zijn voor alles wat de zomer ons gebracht heeft, om nog even te genieten van dat twijfelmoment van de natuur waardoor we af en toe nog even een mooie, warme dag krijgen en om te kijken naar de druivenrank die zo'n geweldige oogst geeft en naar de peren die steeds harder beginnen te blozen. 


Voor dit feest zijn er veel verschillende insteken te bedenken. In een boerengemeenschap zou het typisch het moment zijn om het binnenhalen van de oogst te vieren. Het graan is al enige tijd van het land, de dieren zijn vetgemest en veel fruitbomen zijn bijna klaar om geoogst te worden. Tijdens Mabon hebben we een goed zich op datgene wat de zomer ons gebracht heeft en kunnen we hopelijk opgelucht ademhalen. Ook metaforisch kunnen we kijken wat de afgelopen periode ons gebracht heeft. Zo heb ik onlangs een belangrijk diploma op kunnen halen als resultaat van noeste arbeid. Iets om zeker dankbaar op terug te kijken.

Tegelijk is het ook het moment op plannen te maken voor het komende jaar en een deel van de oogst als zaaigoed vast opzij te zetten voor het komende jaar. De grond krijgt vast een eerste bewerking, wellicht wordt er nog wintergoed gezaaid en ook voor ons moderne leven kunnen we bepalen waar we de komende tijd aandacht aan gaan besteden.

Daarnaast is dit natuurlijk ook het moment dat we gaan merken dat de nachten echt langer worden. De afgelopen tijd stond ik al in het donker op en was het nog schemerig als ik naar mijn werk reed. De komende maanden zal het alleen maar donkerder worden. In de oude boerengemeenschappen gaf dit de mensen tijd om wat meer rust te nemen. De landbouw lag min of meer stil. Wat er nog restte was onderhoud en voorbereiding voor het komende jaar. De natuur verstilt alsof de adem ingehouden wordt voor het grote werk. Nog even en we krijgen de najaars- en winterstormen die de bladeren van de bomen rukken maar nu mogen we nog even genieten!

Een andere insteek is dat we door Mabon zijn aangeland in de donkere tijd van het jaar. Voor veel mensen is dit te vergelijken met de herfst van het leven, een aankondiging van de komende dood. Maar, is de dood niet ook een nieuw begin? Door het afsterven van het gewas komen er nieuwe grondstoffen in de grond die een nieuwe oogst straks weer mogelijk maken. De dieren die we in het najaar slachtten gaven de gemeenschap een grotere kans om goed door de winter te komen. Binnen veel religies is de dood slechts een poort naar een nieuw bestaan, op een ander niveau of in een nieuw leven. Onlangs zei een goede vriend tegen mij: 'De goden zijn eeuwig. Onze tijdspanne hier op aarde is beperkt. Het grootste geschenk dat we de goden kunnen geven is onze tijd'.

Laten we daarom als bewijs van onze dankbaarheid de goden een deel van onze tijd schenken. Vier de herfst, vier Mabon! Op welke wijze dan ook!




woensdag 26 augustus 2015

Introductie

Als solitaire heks is het vaak best lastig om je elke maand weer er toe te zetten om de volle maan te vieren, zeker als je geen of weinig contact hebt met gelijkgestemden. Ik vind het zelf leuk om elke maand even stil te staan bij de specifieke kenmerken van de volle maan voor die maand. Ook probeer ik daarbij iets tastbaars te doen of te maken. Wellicht raak je erdoor geïnspireerd.

Volle maan  bij Calanais