zaterdag 3 februari 2018

Happy Imbolc



Imbolc


Kleuren: rood, wit, oranje
Symbolen: bezem, Brigit's kruis, voorjaarsbloemen
Wierook: Frankincense, kaneel, mirre, rozemarijn
Afbeeldingsresultaat voor st bridget crossBoom: Wilg


Het Imbolc feest wordt in principe op 2 februari gevierd. In onze moderne maatschappij kiezen veel Pagans er echter voor om het in het weekend ervoor of erna te vieren aangezien we nu eenmaal vaak niet onder onze maatschappelijke verplichtingen kunnen uitkomen. De oude betekenis van het woord Imbolc kunnen we terugleiden naar 'in buik'. Dit is dan ook de tijd dat we zien dat de lente aarzelend haar intrede doet. Soms kunnen we de eerste lammetjes al in de wei zien en de eerste voorjaarsbloemen steken hun kopjes op. Andere benamingen voor deze dag zijn Candlemas of Brigit's day.

Lichtfeest

Eén van de associaties met Imbolc is de terugkeer van het licht, het vieren van de  terugkeer van de zon. We merken nu echt al dat de dagen weer lengen ook al kan het nog steeds behoorlijk winters zijn. In vroeger tijden begonnen onze grootmoeders rond deze tijd aan de grote voorjaarsschoonmaak. Zij waren zich wellicht niet bewust van de link met dit jaarfeest dat in het teken staat van reiniging en ruimte maken voor het nieuwe. Oude voorraden werden nagekeken en het huis werd gereinigd. Ook ons hoofd kunnen we leegmaken van de sombere gedachten die het donker van de winter ons misschien gebracht heeft om ruimte te maken voor nieuwe projecten en minder sombere gedachten.

Activiteiten

Traditioneel worden er pannenkoeken gebakken voor Imbold. De resten van het oude meel worden gebruikt samen met de melk van koeien die net gekalfd hebben. De ronde vorm van de goudgele pannenkoeken symboliseert daarbij de zon. Verder kunnen we  een Brigid's cross vlechten of kaarsen maken voor de rest van het jaar.
Op deze tutorial zie je hoe je simpel zelf een kruis kunt vlechten:
Zelf een Brigit's cross vlechten

Rituelen

Op veel manieren kunnen we aandacht besteden aan dit feest. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van je huis. Dat kun je letterlijk doen door kasten op te ruimen, de stofzuiger er eens goed door te halen of eindelijk die gordijnen eens te wassen maar ook spiritueel. Loop bijvoorbeeld met brandende salie door je huis en laat de geur in alle hoeken van de kamers doordringen. Hou je niet van de rook dan kun je bijvoorbeeld ook Floridawater gebruiken. Een mooi gebruik vind ik persoonlijk om daarna in elke kamer voor het raam (denk aan de veiligheid!) een kaars te zetten. 

Voor jezelf kun je ervoor kiezen om een uitgebreid bad te nemen of te douchen. Laat het water alle zorgen en drukte meenemen. Schrijf oude muizenissen op papier en verbrand of begraaf ze. Daarna is de weg open voor nieuwe plannen en projecten. Bedenk vast waar je de komende tijd de voorbereidingen voor wilt gaan treffen.

Ik vind het zelf altijd fijn om mijn altaar rond de tijd van een jaarfeest daarop in te richten. Voor deze tijd gebruik ik wit, oranje en rood. Verder zet ik voorjaarsbloemen op mijn altaar en het Brigit's cross krijgt een plekje en de heksenbezem staat er prominent naast.

Fijn om voor je zelf te doen:
Maak een beker warme chocolademelk. Roer de cacao of de chocola door de melk. Roer 3 keer met de klok mee en zeg:

Brigid, vrouwe, godin,
zegen mij met uw goedheid
Deze drank staat voor mogelijkheden,
de chocola voor liefde en mededogen.
Laat ze op deze dag bij elkaar komen
om uw licht en liefde mijn kant uit te brengen.

Drink de chocolademelk in de wetenschap dat je er mag zijn en dat de liefde van de godin er ook voor jou is.

Blessed be.
Afbeeldingsresultaat voor sneeuwklokjes