zondag 13 juni 2021

Midzomer

Midzomer: uitbundig groeiende gewassen, een warme zon die de wereld er stralend laat uitzien, kinderen die in korte broeken en shirtjes buiten spelen en vlinders die zich laven aan bloeiende struiken.

Midzomer valt in onze moderne tijd meestal rond 21 juni. Het Engelse woord voor midzomer is Midsummer solstice en het woord solstice geeft eigenlijk heel mooi aan wat er aan de hand is. Het woord sol betekent zon, stitium, ook uit het Latijn, betekent stilstaan. Als je op zonnetabellen kijkt dat zie je dat rond 21 juni het lijkt alsof er bijna geen verschil in de opkomst- en ondergangstijden van de zon is. In de oudheid, toen men nog niet zo nauwkeurig kon meten als wij nu, leek het dan ook alsof er geen beweging meer zat in de zon. Daarom was het natuurlijk ook groot feest als de zon dan weer 'op gang kwam' en het is dan ook vrij logisch om een periode voor dit feest te hebben van een aantal dagen of het pas een paar dagen later te vieren (zoals de feestdagen van de kerst aangeven dat het licht geboren is). Ook kun je je voorstellen dat er rituelen werden gehouden om de zon weer op gang te brengen. Grote vuren werden aangestoken en brandende wielen werden van heuvels afgerold.

Omdat dit de tijd van het jaar is dat de zon op z'n hoogst staat is deze tijd van het jaar verbonden met het element Vuur. De kracht van vuur is groot, het kan scheppen, vernietigen, louteren, transformeren. Denk daarom maar eens na over wat vuur voor jou betekent. Dieren die met midzomer verbonden zijn zijn o.a. bijen (de zoetheid van deze tijd), vlinders (transformatie) maar ook dieren als het paard (beweging), vee in het algemeen (voor rijkdom) en ossen (kracht).



Midzomer is ook een mooie tijd om contact te leggen met wezens uit andere werkelijkheden zoals de Elven omdat ze in deze tijd beter benaderbaar zijn en de 'sluiers' dunner. Elven zijn gesteld op mooie dingen zoals edelsteentjes en bloemen maar ook op zoetigheid zoals honing, koekjes, mede. Vind een mooie plek, bijvoorbeeld een bijzonder plekje in je tuin of in het park en besteed daar eens wat aandacht aan hun aanwezigheid. Wees respectvol, pas op met wat je vraagt en vergeet niet ze te bedanken als je hun aanwezigheid hebt gevoeld. Laat geen dingen achter die niet in de natuur horen!

Doe het zelf ideetje voor midzomer (ook leuk met kinderen!): Maak uit natuurlijk materialen vlinders (bijvoorbeeld papier, stokjes, katoen/linnengaren, etc.) en schrijf op de vleugels je wensen en verlangens óf juist wat je graag kwijt wilt. Hang de vogels in de wind (geef je wens mee aan het universum) of geef ze mee aan het vuur (transformatie/vernietigend). Je kunt het ook combineren door ze eerst in de wind te hangen en dan bijvoorbeeld met Lughnasad te verbranden.