vrijdag 7 januari 2022

Brighid

 

May Brigit give blessing

To the house that is here;

Brigit, the fair and tender,

Her hue like the cotton-grass,

Rich-tressed maiden

Or ringlets of gold. 


Voor veel pagans is de godin Brigid sterk verbonden met Imbolc. We kennen haar onder veel verschillende namen: Brighid, Brigit, Brigantia, Bride, Brighida, Brigindo, Berecyntia, etc. Ze verschijnt aan ons in vele vormen waaronder die van de aardegodin, met de 3 aspecten van de godin als maagd, moeder, wijze vrouw. Ze is sterk verbonden met Ierland maar ook in Wales, Schotland en verschillende andere delen van West Europa werd/wordt ze vereerd. 

De dingen waar ze mee geassocieerd wordt zijn poëzie, vuur en vlam, verandering, inspiratie, transformatie, wijsheid, heling, geboorte, creativiteit, water, profetie, onderwijs en leren, metaalbewerking en het vuur van de smidse. Een behoorlijk rijtje dus waardoor ze een heel veelzijdige godin is die in veel situaties aangeroepen kan worden.

Bij Imbolc speelt ze een grote rol omdat zij zorgt dat de aarde, na de winterse rust, weer vruchtbaar wordt. Ook veel bronnen in Ierland zijn aan de Godin gewijd. Het water krijgt daardoor helende en vruchtbaarheid bevorderende krachten. Het vuur, de louterende en reinigende kracht daarvan, wordt ook met haar in verband gebracht. 

Tijdens de kerstening werden veel Goden en Godinnen door de Kerk tot demonen verklaard. Brigid was echter zo zeer ingebed in de Ierse samenleving dat de Kerk uiteindelijk besloot een heilige van haar te maken en haar zodoende in te lijven. Vandaar dat we veel verwijzingen naar St. Brigit tegenkomen. Haar geboorte wordt ergens geplaatst in het midden van de 5e eeuw, geboren als een dochter van een druïde en gevoed met melk van door God gezonden koeien. Haar feestdag werd 1 februari, de traditionele datum voor Imbolc. De verbondenheid met de Godin zien we daar ook duidelijk terug bijvoorbeeld door het maken van het zogenaamde Brigid's cross, gevlochten van graanhalmen van de oogst van afgelopen jaar. Deze kruisen werden in huis gehangen en zouden voor bescherming en vruchtbaarheid zorgen. 

Er zijn verschillende legendes en verhalen waarin Brigid/St Brigit een rol speelt waarbij altijd getoond wordt hoe ze macht heeft over de elementen met name water en vuur. Omdat vuur ook zo'n belangrijk aspect van haar is speelt ze ook in rol bij het grote vuurfeest en is ook 1 augustus (lughnasadh) een dag waarop ze uitgebreid vereerd wordt. Het Brigid's cross heeft wel wat gelijkenis met de swastika, het symbool dat oorspronkelijk stond voor de kracht van de zon. 


Bronnen: 

The Witches'Goddess, Janet & Stewart Farrar

Westerse Goden en Godinnen, Joke & Ko Lankester

Imbolc, Llewellyn's Sabbat Essentials




Geen opmerkingen:

Een reactie posten