donderdag 31 maart 2016

Luna

Luna op een biga getrokken door ossen
In de Romeinse tijd werd op 31 maart het festival van Luna gevierd, het maanfestival. 

 De maan werd gezien als de koningin van de sterren. Door Ovidius werd de Melkweg de Heilige Weg, de Sacra Via, genoemd omdat de sterren in verband werden gebracht met helden en overleden geliefden. Volgens Plato reisden de zielen van overledenen met de maan door de Melkweg op weg naar een nieuw leven.

 Om die reden valt dit festival ook aan het eind van maart of aan het begin van april. Romeinse huwelijken werden bij voorkeur in juni gesloten en vaak werd er dan een kindje verwacht tegen het eind van maart, waardoor een ziel dus kon reïncarneren. April begin vervolgens met de verering van de godin Venus voor haar aandeel in het geluk van gezinnen met kinderen.

Planten en kruiden die met de maan geassocieerd worden zijn bijvoorbeeld perenbloesem, maanvaren, sandelhout, perzik, iers mos, citroen.

Zet eens een tak perenbloesem op je altaar en mediteer over hoe zo'n klein bloemetje zo'n fantastische vrucht kan opleveren. Bedenk dat aan het eind van het oogstseizoen we een mooie vrucht hebben die weer zaad draagt voor een nieuwe cyclus. Net als de maan wast en krimpt in een cyclus die eeuwig doorgaat gaat ook de natuur door in haar eigen cyclus.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten