maandag 28 maart 2016

Ostara

Lente evening

Image result for ostara
Ostara zou genoemd zijn naar de godin Eostre en nog vinden we deze naam terug in het Christelijke feest waarmee de wederopstanding van Christus gevierd wordt. Bij onze oosterburen heet het Ostern en in het Engels Easter. Ons Pasen is genoemd naar het Pascha feest uit de Joodse Bijbel. Het is maar de vraag of de godin Eostre ooit echt vereerd is geweest. De enige verwijzing naar haar vinden we in de geschriften van de monnik Bede (/'bi:d/ BEED; Old English:  Bǣda or Bēda; 672/673 - 26 May 735) en vaak heeft men zich afgevraagd of hij de Eostre verering wellicht uit zijn duim gezogen heeft. Aan de andere kant zijn er wel taalkundige aanwijzingen dat er ooit een godin vereerd is  die een naam had die op Eostre leek
Ostara is het jaarfeest dat we vieren op of rond 21 maart, de lente-evening. Op dat moment zijn dag en nacht even lang. Sommige heksen kiezen ervoor dit op de vaste dag van 21 maart te doen, anderen kijken naar het astronomische begin van de lente en dan kan Ostara vallen tussen 20 en 23 maart. Weer anderen kiezen ervoor om het gewoon heel praktisch in het weekend ervoor of erna te doen. Er wordt vaak gezegd dat deze jaarfeesten al gevierd werden door de eerste mensen en om eerlijk te zijn denk ik niet dat die een kalender hadden waar ze op keken om te bepalen of ze 'al mochten'.  Er zal naar de zon gekeken zijn en naar het weer en aan de hand daarvan zal men besloten hebben dat het tijd was voor een volgende stap in de jaarcyclus.

Eostre


Bovenstaande doet niets af aan het feit dat we op met dit jaarfeest vieren dat de lente echt begint. Het is tijd om de winter vaarwel te zeggen en het nieuwe leven te gaan beginnen. Veel van de symbolen die we bij Ostara gebruiken zijn al bekend uit de Romeinse tijd. De paashaas zou ontstaan zijn doordat Cybele een gewonde vogel vond die zij veranderde in een haas die nog steeds eieren kon leggen. De eieren zijn natuurlijk synoniem voor een nieuw leven, een nieuw begin. 

Ritueel

Het volgende idee kwam ik ergens tegen om in een ritueel te verwerken:
Blaas een ei uit en spoel het goed uit. Schrijf vervolgens op het ei alles wat je los wilt laten zodat je ruimte kunt maken voor een nieuw begin. Je kunt dit ook op een papiertje schrijven en het opgerold in het ei stoppen. Vervolgens verbrand je het ei zodat je letterlijk het geschrevene laat verdwijnen. 
Verder is het natuurlijk heerlijk om in deze tijd eens door je huis te gaan. Wat kun je loslaten? Waar kun je eigenlijk wel zonder. Niet voor niets hielden onze voorouders de grote voorjaarsschoonmaak rond deze tijd. 

Natuurlijk maak ik ook m'n altaar op voor Ostara. Gele kaarsen, narcissen of tulpen en van mijn eigen boom een aantal takken perenbloesem. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten