vrijdag 6 januari 2017

Perchta

Afbeeldingsresultaat voor Frau PerchtaDe laatste oliebollen zijn opgegeten, de kater is nu echt wel weg en de meeste goede voornemens zijn al weer aan de kant gezet. Lang geleden, in een tijd zonder computers, televisie of telefoons, toen mensen nog respect hadden voor de krachten van de natuur vierde men na nieuwjaar de dag van Perchta.

Andere namen waaronder ze bekend is zijn Bircht, Brigt, Percht, Perahta en nog een aantal andere namen. In haar verschijning en kenmerken vertoont ze overeenkomsten met de godin Frigg en Vrouw Holle. Haar naam is waarschijnlijk ontleend aan het oude Hoog-Duits peraht wat glanzend of schitterend betekent. Denk ook aan ons woord 'pracht' of 'prachtig'. Vaak werden twee kanten van haar afgebeeld: de mooie vrouw of de lelijke heks.

Op 6 januari rijdt Perchta als aanvoerder van de Wilde Jacht door de lucht. Om haar te eren wordt speciaal voedsel bereid en er wordt aan haar geofferd door eten en drinken buiten te zetten in de hoop dat dit haar gunstig zal stemmen voor het nieuwe jaar. Ze beloont iedereen die ijverig is met cadeautjes en lekkernijen. Zelf heeft ze een zwanenvoet, veroorzaakt door het vele spinnen. Daarom is ze de beschermgodin van spinners en wevers.

Vanavond zet ik een glas wijn en cake buiten om haar te eren. Verder begin ik een nieuw weefproject voor een altaarkleed. 

Vrouwe Perchta 
Leid ons over veilige wegen
maak het niet te zwaar
voor dit nieuwe jaar
vraag ik uw zegen, 

Zo moet het wezen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten