zondag 9 oktober 2016

De magie van peren




Onze perenboom heeft een enorme hoeveelheid peren gedragen. Inmiddels heb ik veel van die oogst al verwerkt tot jam en perensap. Tijd om ook even stil te staan bij de magische betekenis van de peer. 







Volgens de Chinese overlevering kan een perenboom wel 300 jaar lang vruchtdragen. Daarom worden ze in verband gebracht met een lang leven. In het oude Griekenland werd Athene vereerd als de moeder van de perenbomen. 

In Rusland kregen koeien een amulet van peren en in Amerika eet men peren met Thanksgiving als een manier om het komende jaar geluk te hebben. 

Als toepassing in de magie geeft Scott Cunningham in zijn Wicca Kookboek de suggestie om peren te eten om langer te leven en om geld aan te trekken. Je kunt ze vers eten of verwerkt in gebak, toetjes, jam en/of sap.
Verder kun je de peer in liefdesspreuken gebruiken. Van perenhout kun je goed een staf maken. 

donderdag 31 maart 2016

Luna

Luna op een biga getrokken door ossen
In de Romeinse tijd werd op 31 maart het festival van Luna gevierd, het maanfestival. 

 De maan werd gezien als de koningin van de sterren. Door Ovidius werd de Melkweg de Heilige Weg, de Sacra Via, genoemd omdat de sterren in verband werden gebracht met helden en overleden geliefden. Volgens Plato reisden de zielen van overledenen met de maan door de Melkweg op weg naar een nieuw leven.

 Om die reden valt dit festival ook aan het eind van maart of aan het begin van april. Romeinse huwelijken werden bij voorkeur in juni gesloten en vaak werd er dan een kindje verwacht tegen het eind van maart, waardoor een ziel dus kon reïncarneren. April begin vervolgens met de verering van de godin Venus voor haar aandeel in het geluk van gezinnen met kinderen.

Planten en kruiden die met de maan geassocieerd worden zijn bijvoorbeeld perenbloesem, maanvaren, sandelhout, perzik, iers mos, citroen.

Zet eens een tak perenbloesem op je altaar en mediteer over hoe zo'n klein bloemetje zo'n fantastische vrucht kan opleveren. Bedenk dat aan het eind van het oogstseizoen we een mooie vrucht hebben die weer zaad draagt voor een nieuwe cyclus. Net als de maan wast en krimpt in een cyclus die eeuwig doorgaat gaat ook de natuur door in haar eigen cyclus.




maandag 28 maart 2016

Ostara

Lente evening

Image result for ostara
Ostara zou genoemd zijn naar de godin Eostre en nog vinden we deze naam terug in het Christelijke feest waarmee de wederopstanding van Christus gevierd wordt. Bij onze oosterburen heet het Ostern en in het Engels Easter. Ons Pasen is genoemd naar het Pascha feest uit de Joodse Bijbel. Het is maar de vraag of de godin Eostre ooit echt vereerd is geweest. De enige verwijzing naar haar vinden we in de geschriften van de monnik Bede (/'bi:d/ BEED; Old English:  Bǣda or Bēda; 672/673 - 26 May 735) en vaak heeft men zich afgevraagd of hij de Eostre verering wellicht uit zijn duim gezogen heeft. Aan de andere kant zijn er wel taalkundige aanwijzingen dat er ooit een godin vereerd is  die een naam had die op Eostre leek
Ostara is het jaarfeest dat we vieren op of rond 21 maart, de lente-evening. Op dat moment zijn dag en nacht even lang. Sommige heksen kiezen ervoor dit op de vaste dag van 21 maart te doen, anderen kijken naar het astronomische begin van de lente en dan kan Ostara vallen tussen 20 en 23 maart. Weer anderen kiezen ervoor om het gewoon heel praktisch in het weekend ervoor of erna te doen. Er wordt vaak gezegd dat deze jaarfeesten al gevierd werden door de eerste mensen en om eerlijk te zijn denk ik niet dat die een kalender hadden waar ze op keken om te bepalen of ze 'al mochten'.  Er zal naar de zon gekeken zijn en naar het weer en aan de hand daarvan zal men besloten hebben dat het tijd was voor een volgende stap in de jaarcyclus.

Eostre


Bovenstaande doet niets af aan het feit dat we op met dit jaarfeest vieren dat de lente echt begint. Het is tijd om de winter vaarwel te zeggen en het nieuwe leven te gaan beginnen. Veel van de symbolen die we bij Ostara gebruiken zijn al bekend uit de Romeinse tijd. De paashaas zou ontstaan zijn doordat Cybele een gewonde vogel vond die zij veranderde in een haas die nog steeds eieren kon leggen. De eieren zijn natuurlijk synoniem voor een nieuw leven, een nieuw begin. 

Ritueel

Het volgende idee kwam ik ergens tegen om in een ritueel te verwerken:
Blaas een ei uit en spoel het goed uit. Schrijf vervolgens op het ei alles wat je los wilt laten zodat je ruimte kunt maken voor een nieuw begin. Je kunt dit ook op een papiertje schrijven en het opgerold in het ei stoppen. Vervolgens verbrand je het ei zodat je letterlijk het geschrevene laat verdwijnen. 
Verder is het natuurlijk heerlijk om in deze tijd eens door je huis te gaan. Wat kun je loslaten? Waar kun je eigenlijk wel zonder. Niet voor niets hielden onze voorouders de grote voorjaarsschoonmaak rond deze tijd. 

Natuurlijk maak ik ook m'n altaar op voor Ostara. Gele kaarsen, narcissen of tulpen en van mijn eigen boom een aantal takken perenbloesem. 

zaterdag 9 januari 2016

Maanstanden


Full MoonMaanstanden 2016

Tja, als je dan je blog 'maanvieringen' noemt dan moet je natuurlijk wel bijhouden wat de actuele maanstand is. Omdat ik een Nederlandse heks ben en blog in het Nederlands houd ik de Nederlandse benamingen aan. Vaak worden de Amerikaanse namen gebruikt maar persoonlijk vind ik dat toch vaak een beetje de ver van m'n bed show.




Hieronder een paar handige links voor de juiste maanstanden:

Op de volgende webpagina kun je voor het lopende en het volgende jaar de data voor de maanstanden bekijken.

Maanstanden

De actuele maanfase kun je mooi op deze website bekijken:

Actuele maanstand

Dit gezegd hebbende, de volgende volle maan is op 24 januari 2016. Deze maan noemen we IJsmaan, maar daarover in het volgende blog meer.

zondag 3 januari 2016

Janus, God van verleden en toekomst

Janus, God van verleden en toekomst

Januari is genoemd naar de Romeinse god Janus, de god van het begin. Janus staat bekend als de god met de twee gezichten. Hij kijkt terug en vooruit. Terug door de deur van het verleden, vooruit naar de toekomst. Orakels en omens worden door hem beïnvloed. Als je specifieke bescherming voor deuren en poorten wilt vragen is het goed om bij Janus aan te kloppen.
Janus is niet alleen de beschermer van gewone deuren maar hij is ook in het bijzonder de poortwachter van de hemel. Om die reden werd hij in veel Romeinse rituelen dan ook als eerste aangeroepen. Als de poort naar de hemel dicht is heeft het immers geen zin om de andere goden aan te roepen. Hij heeft daarmee  behoorlijk veel macht. Theoretisch gezien zou hij zelfs de andere goden kunnen opsluiten.

Aan het begin van dit nieuwe jaar kijken we terug op wat er vorig jaar allemaal goed ging en wat er beter had gekund. We denken wellicht aan geliefden die we verloren zijn, aan kansen die we gemist hebben en we nemen ons voor het dit jaar allemaal beter te doen.

Janus, God met de twee gezichten
Janus, God van verleden en toekomst, laat me leren van mijn fouten, geef me inzicht in mijn toekomst. Open de deur en laat me zien wat er voor mij in het verschiet ligt.