dinsdag 11 april 2017

Maan van de Dood

11 april 2017 Maan van de Dood

Boom: Els
Thema: Bescherming


Omdat de tijd van de volle maan om 8.00 's ochtends valt kun je er voor kiezen de volle maanviering op maandagavond 10 april te doen of op dinsdag 11 april. 

Afbeeldingsresultaat voor ElsHet thema van deze maan is bescherming; een mooi moment om bijvoorbeeld werktuigen te reinigen en op te laden. Plaats de werktuigen die je wilt gebruiken op een zwarte zijden doek in het licht van de maan of leg ze op een schaal met zout. Hierdoor worden ze gereinigd en opgeladen met de kracht van de maan.

De els kondigt het prille voorjaar aan door de mannelijke katjes die in maart beginnen stuifmeel te verspreiden. De vrouwelijke katjes zijn in drie generaties eigenlijk het hele jaar aanwezig. In veel mythen wordt de els in verband gebracht met de Godin, met name de Morrigan, hekserij en vruchtbaarheid. Onze net ontluikende plantjes, plannen en projecten hebben nu bescherming nodig. In de natuur wordt de dreiging gevormd door nachtvorst, droogte of juist overvloedig water. Onze plannen komen in gevaar door een gebrek aan uithoudingsvermogen of andere projecten die om voorrang schreeuwen. 

DIY paasei kuikensTrek zoals gebruikelijk een cirkel. Gebruik bijvoorbeeld bloemen om deze cirkel te markeren. Ik gebruik zelf gemalen eierschaal omdat dit een sterk beschermende eigenschap heeft. Gebruik eieren om je altaar te versieren en om je te herinneren aan de projecten die bescherming verdienen. De zaden die we gebruikt hebben bij de vorige volle maan zijn nu klaar om gezaaid te worden. Gebruik deze om te zien waar je plannen je zullen brengen.

Vraag de Morrigan om datgene wat geen toekomst heeft met zich mee te nemen opdat projecten die levensvatbaar zijn de kans krijgen om te groeien. 

Als je je ceremonie buiten hebt gedaan kun je de eierschalen of bloemen laten liggen nadat je de cirkel hebt opgeheven. Doe je het binnen veeg dan na afloop de eierschalen op en verspreid ze in je tuin of ergens waar de natuur er mee afrekent. (Eierschalen zijn een goede bron van kalk en kunnen geen kwaad in de natuur). 


Sneeuwmaan


Afbeeldingsresultaat voor Es

12 maart 2017 Sneeuwmaan

Boom: Es
Thema: Kiemkracht

Andere namen voor deze maan zijn: zaadmaan en kraaimaan.

De sneeuwmaan valt tussen Imbolc en Ostarra en daarmee dus tussen zaaien en ontkiemen. In de natuur beginnen we de eerste verschijnselen van nieuw leven te zien. De wijsheid van de Goden die over leven en dood beslissen wordt gesymboliseerd door de Es. De Goden beslissen dus ook wat er van onze plannen die we 'gezaaid' hebben terecht zal komen. Tegenwoordig geloven we natuurlijk veel meer in de eigen wil van de mens en oefenen we zelf invloed uit op onze toekomstige plannen.

Om een besluit te nemen over plannen in de toekomst kan het volgende ritueel helpen:

Meng kruiden en zaden en leg ze op een bord. Bedenkt welke krachten je met de kruiden wilt versterken en kies daarop je kruiden uit. Laat dit staan in het licht van de wassende/volle maan.

Bij volle maan trek je een cirkel op de manier die jij prettig vindt. Mediteer in de cirkel over de plannen die je in gang wilt zetten. Wat wil je gaan zaaien? Schrijf op een stuk papier de uitkomst van je meditatie. Doe dit papier samen met de zaden en kruiden in een zakje. Vraag de zegen van de Goden over je plannen en bewaar het zakje op je altaar.
Hef de cirkel weer op.



donderdag 2 maart 2017

IJsmaan

11 februari 2017 IJsmaan

Boom: Lijsterbes
Thema: Diepgang/verdieping


De ijsmaan staat voor een moment van bezinning. In de natuur staat alles op dit moment nog stil. Hoewel krokussen en narcissen hun best al doen om boven de grond te komen, als de nachtvorst toeslaat lijkt het alsof ze zich weer terugtrekken in de grond. De lijsterbes die in deze maand centraal staat biedt bescherming tegen onheil en wordt in verband gebracht met dood en wedergeboorte.

Deze volle maan is bijzonder krachtig doordat er ook een eclips plaatsvindt. Hierdoor komt er bijzonder veel energie vrij. Een perfect moment voor meditatie en het vinden van oplossingen voor problemen.











Je zou bij deze volle maan het volgende ritueel kunnen uitvoeren. Gebruik bij voorkeur een grijs altaarkleed. Grijs is de kleur van de tussenwereld, de kleur van overgang. Zet drie kaarsen op je altaar in de volgorde wit, zwart, wit maar steek ze nog niet aan. Neem een onderwerp in gedachten waar je op dit moment mee worstelt, waar je een oplossing voor zou willen vinden. Terwijl je dit onderwerp in gedachten houdt steek je de meest linkse kaars aan. Steek daarna de zwarte kaars aan en denk na over manieren waarop je het probleem zou kunnen oplossen. Steek na enige tijd de tweede witte kaars aan en bedenk welke oplossing nu het duidelijkst naar voren komt. Schrijf deze oplossing op een stuk papier en vouw het driemaal. Laat dit op je altaar liggen tot het probleem is opgelost of tot de komende nieuwe maan. Verbrand of begraaf het dan om de oplossing extra te bekrachtigen.

Bedenk wel dat onze godin geen Sinterklaas is. Hopen op het winnen van de loterij zet geen zoden aan de dijk. Die oplossingen waar je je eigen energie insteekt zijn de krachtigste. Natuurlijk kun je de goden wel om steun en inspiratie vragen.

Audentes Fortuna iuvat.


dinsdag 14 februari 2017

De kracht van woorden

Hedgewitch

In het boek Hedgewitch van Silver Ravenwolf legt de schrijfster uit dat woorden heel veel kracht hebben. Als we iets van het universum gedaan willen krijgen dan moeten we helder, duidelijk en positief onze intenties en wensen verwoorden. Dus iedere keer dat we aan de slag gaan met magie moeten we goed nadenken over hoe we onze gedachten formuleren.

Er is kracht in woorden. Met woorden kunnen we maken en breken. In het gewone leven kennen we daar genoeg voorbeelden van. Mensen die hun hele leven te horen krijgen dat ze waardeloos zijn gaan dat op den duur geloven. In therapie kijgen ze dan de opdracht om positieve dingen over zichzelf te zeggen zodat dat hopelijk omgekeerd wordt. Ook kinderen die gepest worden gaan vaak aan zichzelf twijfelen. Het aloude gezegde 'schelden doet geen zeer' is dan ook beslist niet waar. De kreukels in de ziel verdwijnen nooit meer helemaal!

De reden dat ik deze blog schrijf is de volgende: Op internet en Facebook in het bijzonder wordt er in groepen waar ik meepraat vaak gesproken over godinnetjes, heksjes en vrouwtjes. In mijn ogen heeft het iets denigrerends, iets respectloos, dat gebruik van het verkleinwoord. Ook het collegaatje en mevrouwtje vallen in deze categorie. Jeuk krijg ik ervan!  Zegt dit iets over ons wereldbeeld? Of, als vrouwen het doen, zegt het dan iets over ons zelfbeeld? Zegt het iets over datgene wat wij belangrijk vinden, zoals onze goden? Nog nooit ben ik iemand tegengekomen die het had over Godjes!

Ik wil dus niet aangesproken worden als 'mevrouwtje', 'juffie' of 'heksje'. Iedereen die mij kent snapt ook direct dat dat niet bij me past en ik beloof bij deze dat ik dat dus ook niet bij anderen zal doen.


Peace with the gods,
Peace with nature
Peace within
It always works
Always a blessing








Hedgewitch, Silver RavenWolf, LLewellyn Worldwide, 9780738714233







dinsdag 10 januari 2017

Maanstanden 2017


Maanstanden

Een handig overzicht van de maanstanden vinden we onder de volgende link:

http://www.kalender-365.nl/maan/maanstanden.html

Maan van de Langste Nacht

Afbeeldingsresultaat voor berkDe eerstvolgende volle maan is de Maan van de Langste Nacht op 12 januari 2017.

Boom: Berk
Thema: Reinigen, loslaten

Na alle festiviteiten rond Yule en Nieuwjaar is het nu tijd om ons huis en onszelf te reinigen. Berkentakken worden al lange tijd gebruikt om bezems van te maken om huis en erf te reinigen. In Scandinavië kent men het gebruik om in de sauna berkentakken te gebruiken voor een massage waarmee de huid gereinigd en gestimuleerd wordt.

Bedenk dat de berk één van de heilige bomen is. Gebruik dus niet meer dan je nodig hebt en bedank de boom voor de takken die je gebruikt.




Loslaten

Afbeeldingsresultaat voor rommel in huisReinigen betekent opruimen en loslaten. Dit is een goed moment om te bedenken wat we als slechte gewoonte los willen laten of welke herinneringen aan vervelende dingen uit het verleden we los willen laten. Een simpel ritueel daarvoor is het opschrijven van deze dingen en het daarna in een reinigend vuurtje te verbrangen.

Met de kracht van deze volle maan
laat ik deze herinneringen gaan.

Het huis kunnen we reinigen met wierook van bijvoorbeeld rozemarijn, berk of salie.

Wil je iets meer concreets doen dan kun je denken aan een 'loslaat project'. Vanaf deze volle maan tot aan de nieuwe maan laat je elke dag een voorwerp los dat je niet langer gebruikt, dat je in de weg staat of waar je een vervelend gevoel van krijgt. Geef het weg, breng het naar de kringloop of breng het naar het recycle station in je gemeente zodat het je huis en je gedachten niet langer belemmert.



vrijdag 6 januari 2017

Perchta

Afbeeldingsresultaat voor Frau PerchtaDe laatste oliebollen zijn opgegeten, de kater is nu echt wel weg en de meeste goede voornemens zijn al weer aan de kant gezet. Lang geleden, in een tijd zonder computers, televisie of telefoons, toen mensen nog respect hadden voor de krachten van de natuur vierde men na nieuwjaar de dag van Perchta.

Andere namen waaronder ze bekend is zijn Bircht, Brigt, Percht, Perahta en nog een aantal andere namen. In haar verschijning en kenmerken vertoont ze overeenkomsten met de godin Frigg en Vrouw Holle. Haar naam is waarschijnlijk ontleend aan het oude Hoog-Duits peraht wat glanzend of schitterend betekent. Denk ook aan ons woord 'pracht' of 'prachtig'. Vaak werden twee kanten van haar afgebeeld: de mooie vrouw of de lelijke heks.

Op 6 januari rijdt Perchta als aanvoerder van de Wilde Jacht door de lucht. Om haar te eren wordt speciaal voedsel bereid en er wordt aan haar geofferd door eten en drinken buiten te zetten in de hoop dat dit haar gunstig zal stemmen voor het nieuwe jaar. Ze beloont iedereen die ijverig is met cadeautjes en lekkernijen. Zelf heeft ze een zwanenvoet, veroorzaakt door het vele spinnen. Daarom is ze de beschermgodin van spinners en wevers.

Vanavond zet ik een glas wijn en cake buiten om haar te eren. Verder begin ik een nieuw weefproject voor een altaarkleed. 

Vrouwe Perchta 
Leid ons over veilige wegen
maak het niet te zwaar
voor dit nieuwe jaar
vraag ik uw zegen, 

Zo moet het wezen.